Detta häfte avser presentera de orkidéarter som finns på och kring Tofta strand samt var och när man kan finna dem. Syftet är att uppmärksamma dessa växter med förhoppningen att på så sätt öka respekten för dem och deras växtplatser.
Observera att alla orkidéarter är fridlysta i Sverige. De är således förbjudna att plocka eller på andra sätt skada. Orkidéerna har dock i de flesta fall inga invändningar mot att fotograferas – men de uppskattar om man inte trampar alldeles för nära där de växer då deras rotknölar är ömma!
Med dessa förutsättningar avklarade hoppar vi över till en introduktion av dessa växter. De flesta har ju sett orkidéer som prydnadsväxter, men det förekommer också vilda släktingar till dessa i Sverige! Dessa har varierande likhet med sina inneboende fränder: de är alltid mindre till storleken men sällan mindre fascinerande och aldrig mindre vackra.
De vilda orkidéerna blommar från månadsskiftet april/maj till slutet av augusti. Under denna period finns här på och runt stranden nästan alltid någon art i blom. Jag har själv sett en drös arter här på Tofta och tänkte dela med mig av var och när de går att få syn på och hur man kan se skillnad på dem.
Först, lite allmänt om orkidéer.
Gustav Hammarhjelm
Tofta strand 25/6
Promenad via Gnisvard där Salepsrötterna börjar ta sig. Mamma visade mig orkidé som visade sig vara grönvit nattviol, för mig ny art! Denna stod ca 200 meter norr om andra bron man går förbi om man går från Panget till Gnisvärd. Såg även ett exemplar nattviol som förmodligen är hybrid, finns på bild DSC 0701.
Gick vid 17, vid rast på jobbet, en runda lite norrut från Panget och såg kärrknipprot och pyrola. Även en ängsnyckel och tvåblad.
När jag slutat jobbet vid 21 gick jag ner till gula bommen. Några meter framför den mot havet växer en röd skogslilja. De röda skogsliljorna i sluttningen börjar blomma fint, det ar 10 stycken. Kärrknipproten växer på vägen dit där den brukar. Kollade även till den grönvita nattviolen i solnedgången.
Fick idag idén om att göra ett häfte om Tofta strands orkidéer och dela ut till menigheten.